En multifunktionel hæk - den spiselige rumdeler!
En hæk kan have mange funktioner. De fleste ville nok mene, at den deler haven, at den viser hvad ‘dit og mit’ er, samt at den måske skærmer for vind og vejr. Men, hvorfor stoppe der?
Man kan argumentere for, at jo flere funktioner noget har, jo sværere er det at undvære. Her hos Skovhaver.dk tænker vi nemlig, at når nu man er i gang, kan man jo lige så godt gøre sin hæk spiselig.
Er alle planter egnet som hækplanter?
Det korte svar er nej. Det kommer an på en række faktorer. Du skal, som altid, overveje dine omgivelser. Faktorer som vejr og jordforhold spiller altid en afgørende rolle. Hækkens funktion som lægiver og rumdeler gør oftest, at planterne er særligt udsatte – dem der giver læ, står sjældent selv i læ. Der er heller ikke meget at komme efter i en utæt og tynd hæk. Så, hvilke planter skal du på udkig efter?
På vores planteskole, i Gislev på Fyn, er vi i fuldgang med at etablere en spiselig hæk.
Vi har valgt at bruge følgende planter:
- Japansk Kvæde
- Aronia
- Honningbær
- Ellebladet bærmispel
- Dværgkirsebær
Hvordan udvælger vi passende planter til vores spiselige hæk?
Først og fremmest tager vi altid udgangspunkt i vores lokation – hvilke planter vil passe til de specifikke forhold?
Vi ser derefter på planternes egenskaber – er de selvbestøvende? Hvornår er de frugtbærende? Hvordan vokser de?
Vi har alle sammen hver vores smag, dermed vil din hæk muligvis se anderledes ud, hvilket også er helt okay. Vi har valgt at fokusere på, at vores hæk skal have en lang sæson, og at den skal være med til at skabe flere rum i haven. Det vil bl.a. sige, at vi ønsker en hæk, som blomstrer over længere tid og en hæk, som kan spises af over en længere periøde. Vi ønsker også en dynamisk og levende hæk, hvilket for os betyder, at den har mange farver og karakteristika, som ændrer sig i løbet af sæsonen. Vi har derfor valgt de ovenstående planter, hvilket vi nu vil uddybe, plante for plante.
- Japansk kvæde er en lille busk, som ikke bliver meget højere end 1.5 m. Det er en hårdfør plante, som stadig er frugtbærende i halvskygge. Den har en tidlig blomstring, hvor den sætter de smukkeste, voksagtige, orangerøde blomster. Den sætter grønne frugter, som senere bliver knald gule. Den hjælper med at gøre hækken tæt forneden.
- Aronia kan være en kraftig busk, som breder sig udad, såvel som opad – dette gør den til en god sidemakker, især til de højere buske. Aronia-busken har et flertal af farver, hvor dens blomster er fine og hvide, dens bær er en dyb violet og bladene er gule, lyserøde og grønne. Hvis man ikke høster alle sine bær, så nupper fuglene dem til vinter (og måske før).
- Honningbær, lidt mindre end aronia-busken og lidt større end kvæden. Det tager et par år inden busken bærer frugt - så jo hurtigere du får den ud i haven, desto bedre. Den trives i havejord, og så smager den fantastisk meget af syrlig blåbær! Anskaf endelig et par forskellige sorter, da honningbær kræver krydsbestøvning.
- Ellebladet bærmispel blomstrer i hobetal, hvilket gør den til en enormt dekorativ plante. Sorten ‘Obelisk’ vokser som en søjle, hvilket gør den velegnet til hæk. Dog kan man sagtens bruge alle de seks sorter, vi har i planteskolen. Bærmispel vokser sig højere end de andre buske her på vores liste – den kan være med til at skabe niveauforskel, hvis det ønskes. Og så sætter vores storfrugtede sorter nogle fantastisk smagfulde bær.
- Dværgkirsebær blomstrer i april, hvorefter fine røde kirsebær følger trop. Kirsebærrene har en smag, som både minder om de søde kirsebær, såvel som de sure – en god blanding. Busken bidrager også med lidt højde, hvor den sammen med bærmisplen, er en af de større buske i vores plantesammensætning.
Bonusglæden
Vi glæder os til at se alle de forskellige farver og former for liv, vores spiselige hæk kommer til at bidrage med. En ting er, at vi selv har mulighed for at høste fra den, men en hel anden ting er alle de bestøvere og insekter, som hækken vil tiltrække. Det samme kan siges om fugle, som snildt kan nyde et bær hist og her, samt lidt læ.
Hækken som rumdeler
Måske deler du din have med andre, måske har du børn, som mangler et sted at lege, eller måske har du en blottet have? Her kan man indtænke sin hæk som rumdeler, hvor den bare har fordelen af at være spiselig. En hæk kan også være med til at skabe små mikroklimaer i din have, hvilket kan give dig mulighed for at etablere planter, som ellers ville have det hårdt.
Etablering
Er du i tvivl om, hvordan man egentlig planter en hæk? Hvordan et rigtig hul skal graves, eller hvordan det nu lige er med plads imellem sine planter? Så følg med til næste gang, der gennemgå vi nemlig, hvordan og hvorledes man planter en hæk.