• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Kamæloenbusk - “must have” i de danske haver

Udgivet 14. april 2024 af TK

 

Mange kender den smukke kamæleonbusk, der med sine farvede blade har været en prydplante i mange år. Men vidste du at kamæleonbusken også sætter spiselige bær?

Læs videre om, hvorfor vi synes, at denne plante er et “must have” i de danske haver.

Kamæloennbuskens mange funktioner

Kamæleonbusken Actinidia kolomikta, stammer fra Øst-asien og har her i mange år været dyrket som nytteplante pga. de velsmagende bær.

Bærrene opnår man ved både at plante en hun- og en hanplante. Hanplanten er den farverige og hunplanten sætter de velsmagende kiwibær. For at opnå den bedste bestøvning anbefaler vi at sætte planterne relativt tæt på hinanden. 5-6 meters afstand vil være rigtig fint, for optimal bestøvning, men de kan sagtens sættes på 15-20 meters afstand og stdig sætte frugter. Vi har både han- og hunplanter i vores webshop.

Historie og baggrund

Actinidia kolomikta, også kendt som kolomikta kiwi, er en klatrende plante med rødder dybt forankret i Østasiens rige natur. Mens mange kender til hanplantens prangende bladfarver, er det færre, der er opmærksomme på hunplantens unikke evne til at sætte lækre kiwibær.


Botanik og vækstbetingelser

Kamæleonbusken har flotte flerfarvede blade på hanplanten og producerer delikate kiwibær på hunplanten. Disse små, hårløse frugter smager som traditionelle kiwier, og de kan nydes direkte fra busken. Da Actinidia kolomikta er en klatrende plante, trives den bedst, når den dyrkes op ad et espalier, et hegn, en pergola eller som en klatreplante i et træ. Med en højde på op til 6 meter bliver den også et imponerende syn i enhver have.

 

Pleje og vedligeholdelse

Kamæleonbusken trives i både sol og skygge, men for at fremhæve hanplantens flerfarvede blade og sikre de bedste frugter, anbefales det at placere den i fuld sol eller halvskygge samt at udplante den i god og velgødet havejord.

Pasningen er relativt enkel og kræver blot regelmæssig vanding og evt. beskæring for at opretholde dens vækst.

Klatrende planter er med til at skabe rum og junglefornemmelse, når de klatrer op i eksisterende træer, så derfor bruger vi ofte klatrende planter i vores haveplaner. Læs vores blogindlæg om klatrende planter her: Disse klatreplanter er gode at have i din skovhave | skovhaver.dk

Kan du lide kiwi, så vil du ikke blive skuffet over minikiwier fra kamæleonbusken.

 

Relaterede produkter