• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Hvilke klatreplanter skal du have i din skovhave?

Udgivet 19. marts 2023 af Mads Krarup

Listen er rigtig lang og der findes mange gode bud, som hver har deres fordele. Som altid, skal du overveje, hvad plantens formål skal være. 

Her kommer en række planteanbefalinger baseret på følgende formål: æstetik, spiselige afgrøder og praktiske afgrøder. 

Æstetik

Kamæleonbusken er den sikre vinder i denne kategori. Kamæleonbusken får brogede blade, når den står i fuld sol – bladende kan få nuancer af hvid, lyserød, lilla og grøn. Det er primært han-planten, der får de fine farver, men hun-planten får til gengæld smukke blomster, og begge planter kan blive op til 4 meter. Kamæleonbusken blomstrer i maj og blomsterne kommer med en finurlig duft af citrus. Den er tæt beslægtet med minikiwien og kiwifrugten, som vi kender den. Kamæleonbusken får derfor selv velsmagende kiwi-lignede frugter, uden hår. Hvis du har et solrigt sted i haven, som mangler lidt farve, skal kamæleonbusken stå på toppen af din liste. 

Magnolievin er den perfekte plante til din pergola, i hvert fald hvis din pergola mangler lidt farve. Planten får de fineste ranker af røde bær og mange af dem. Planten er anderledes og bestemt ikke en, du støder på i enhver have, den kan også blive helt op til 8 meter. Blade, bark og frugter tilhørende planten, er alle sammen spiselige.  Helt klart værd at overveje. 

 

Spiselige afgrøder

Minikiwi er en klatreplante, som der findes mange sorter af. De bliver 6- 8 meter, nogle sorter producerer store bær, andre lidt mindre, nogle af planterne er yderst produktive, nogle er brune som almindelige kiwifrugter og andre er helt grønne. Minikiwier har deres gode smag tilfælles. De er søde, lækre og en sjov gave til sensommeren. Planterne er enkønnede, det vil sige, at du skal have en hanplante og en hunplante, hvis du ønsker frugter. Der findes en selvbestøvende variant, Issai, dog anbefaler vi, at man anskaffer sig en han- og en hun-plante, da det oftest resulterer i en bedre frugtsætning. 

Akebia er en klatrende plante, som bliver kaldt ‘chocolate vine’ på engelsk. Den sætter aflange lilla bær, hvor man spiser frugtkødet. Frugtkødet er dejlig sødt. Planten sætter et hav af blomster, som ligner små lilla faldskærme. En meget smuk, velsmagende plante, der kan blive op til 8 meter. 

Humle er en fantastisk plante, der dufter skønt af en god IPA. Dens blomster og blade gør også humlen til en æstetisk plante. Humle kan bruges til drikkelse, den kan nemt tørres til en søvndyssende te og videremere kan den bruges i ølbrygning. Du kan endda også spise humle, hvis du holder dig til de yderste 10-15 cm af friske skud. Humle er en hurtigvoksende plante, der kan få en dekorativ højde på cirka 8 meter.

Praktiske afgrøder 

Brombær og taybær har begge plantestængler, som kan bruges til at flette med. Man kan lave kurve, måtter og meget andet (det er nok kun kreativiteten, der sætter grænser) med begge planter. Man skal helst bruge de friske skud, da de er bøjelige. Udover det, er de selvfølgelig også supervelsmagende, og de gror villigt – de kan endda fås uden torne! Du kan faktisk også bruge deres blade i te, hvilket aldrig er en skam. Planterne bliver cirka 3 meter høje og 3 meter brede. 

Der findes mange flere æstetiske, spiselige og praktiske klatreplanter – kig ind på vores planteskole for at danne dig et godt indtryk. 

Læs om, hvorfor du skal have klatreplanter i din skovhave her: https://www.skovhaver.dk/blog/det-glemte-lag-klatreplanter

Relaterede produkter