• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Det glemte lag – klatreplanter

Udgivet 19. marts 2023 af Mads Krarup

I en skovhave fokuserer vi meget af vores energi på skabelsen af det grundlæggende design, vi tænker på stier, de rigtige bunddækkeplanter og hvor det hele skal placeres – vi overvejer alle grundelementerne af en skovhave. 

Der er mange, der glemmer det klatrende lag, måske fordi det er et lag, som ikke er direkte pladskrævende... måske fordi det ikke bidrager lige så åbenlyst til et skovklima?  

Hvorfor skal du overveje klatreplanter i din skovhave?

Klatrende planter tillader, at vi udnytter pladsen i vores skovhave. Det er bestemt ikke nødvendigt at have store træer, inden det kan lade sig gøre. Klatreplanter kan være spiselige, hvilket altid er skønt i en skovhave. Men klatreplanter kan også bidrage med noget helt særligt, hvad æstetik angår. 

Se mulighederne i din have

Udnyt pladsen – har du store træer i din have? Udnyt pladsen og kombiner træerne med en klatrende plante. Er du nysgerrig på store træer i en skohave, så se vores blog post om træer i skovhaven

Rumfordeling – måske søger du en anderledes måde til at skabe små rum i din skovhave, det kan med fordel gøres med et levende espalier.

Skygge – det kan være, at dine rekreative områder mangler skygge fra den stærke sommersol? Lav en levende pergola. 

Noget særligt – klatrende planter kan give noget særligt til din skovhave i form af farve, liv og fylde.

 

Hvilke afgrøder kan du få fra klatreplanter? 

Du kan få alt fra spiselige afgrøder til mere praktiske afgrøder, her er nogle eksempler:  

Bær 

Salat

Blade til te

Rodfrugter

Blomster til ølbrygning 

Materiale til vævning 

 

Hvor kan du placere klatreplanter? 

Klatreplanter kræver noget at vokse op af, og de vokser glædeligt op af det meste. Det gør så også, at man skal passe lidt på. Et mindre træ, eller en lille busk, kan sjældent holde til en klatrende plante. Klatreplanten overtager hurtigt og i værste fald kan den kvæle den oprindelige plante.  

Der findes et væld af muligheder, du kan fx bruge: 

Høje træer: 

Høje træer er oftest uden for kvælningsfare. Hvis du har et højt træ eller et større træ, kan du overveje at lade klatreplanten vokse op ad træets stamme. Det er den rene pladsudnyttelse. 

Espalier:

Et levende espalier kan have en æstetisk funktion i din have. Et espalier kan agere som en rumfordeler. Her kan du eventuelt lege med flere forskellige klatreplanter op ad samme espalier. Hvis dit hus har en bar flade, der vender ud mod skovhaven, kan du lave et espalier op ad husets væg.   

Hegn:

Hegn kan være flotte, men hegn kan også blive ensformige. Hegn snupper også noget af pladsen fra din have, derfor kan du jo lige så godt finde en god klatreplante, der kan pynte lidt.  

Dødt ved:

Det kan være, du har et dødt træ i haven. Hvis du gerne ville gemme din biodiversitets fremmer, så kan du overveje at pynte den med en klatreplante. 

 

Læs mere om, hvilke klatreplanter du skal have i din skovhave her: https://www.skovhaver.dk/blog/hvilke-klatreplanter-skal-du-have-i-din-skovhave