Naturen er et komplekst og diverse økosystem. Rigtig mange forskellige arter har et samspil, som gør, at naturarealer har stor modstandsdygtighed mod fx kraftigt nedbør, tørke og andre ekstremer. Det vil vi rigtig gerne kopiere i skovhaven, og det er en af grundene til at fokuserer vi meget på plantediversitet. Ud over skovhavens øgede resiliens og resistens er der mange andre fordele ved den store diversitet:
-
Risikospredning
-
Stor plantediversitet giver stor diversitet af insekter, fugle osv.
-
Mere forskelligt at høste
-
Længere blomstringsperiode
-
Længere høstperiode
-
En mere dynamisk og varierende have
Mange træer og buske giver rigeligt udbytte i sig selv pr. plante, derfor synes vi fx, at det er federe at plante forskelligt i stedet for mere af det samme.
Det giver plads til, at man kan kigge mod nogle af de helt spændende og måske mere eksotiske arter, som kan være rigtig sjove at medtage i sin have. Men da de ofte kommer fra et noget andet klima, kan vi blive lidt udfordrede med disse eksoter.
Derfor er det vigtig at være bevist om hvilken beskyttelse, de enkelte planter kan have behov for – her er en lille gennemgang af nogle mere udfordrende planter, som til gengæld er rigtig sjove at have i sin skovhave.
Blåbælg
Blåbælgen er oprindeligt en prydplante, som er blevet anvendt i parker og haver som en ornamental plante med sine flotte blå bælge. Disse bælge, som har givet den kaldenavnet ”død mands fingre”, fordi de blå bælge hænger ned fra træet om vinteren som døde fingre, indeholder en spiselig pulp, der har en mild melonsmag.
Den en fuldt hårdfør, når den først har etableret sig, men i de første par år kan den have svært ved kraftig frost og sen nattefrost. Derfor bør man give den ekstra jorddække om vinteren de første par år. Den sene nattefrost har ikke så stor indflydelse på plantens overlevelse, men kan svide de unge skud i foråret. Der vokser dog nye skud ud igen.
PawPaw Indianerbanan
Den vel nok mest eksotiske plante, du kan etablere i forhold til frugten. Indianerbanan er en sødlig frugt med en meget eksotisk smag af noget, som kan minde om banan-mango.
Udfordringen med Pawpaw er, at selv om den egentlig godt kan tolerere frosten i Danmark, så bør den beskyttes på lige for med blåbælg i de unge år. Udplantning i skovhaven skal være et sted, hvor den opnår mest mulig sol og er beskyttet for vind, samtidig med at den har fugtig jord. Den vil derfor være nemmest at dyrke i halvskygge, hvor større træer skaber et beskyttet rum, men når frugtsætningen starter, bør den have fuld sol for at opnå modning af frugterne.
PawPaw Indianerbananen kan med fordel plantes i foråret, hvis du har styr på vandingen. På den måde opnår den optimal etablering inden vinterperioden.
Abrikos
Abrikos forbindes ofte med middelhavsområdet, men det kan faktisk godt lade sig gøre at få frugter i Danmark, det kan dog kræve en indsats.
Træet blomstrer ret tidligt på foråret, så her er både en udfordring med bestøvning og sen nattefrost. Samtidig vil det gerne have fuld sol og beskyttelse mod vinden.
Er der ikke bestøvere ude ved blomstring, kan det medføre, at man selv skal ud med en pensel og flytte lidt pollen mellem blomsterne. Eller alternativt acceptere, at der ikke kommer særligt mange abrikoser det år.
Mht. den sene nattefrost kan konsekvensen være, at alle blomster dør og dermed ingen abrikoser. Derfor anbefales det ofte at plante abrikostræet op ad en sydvendt mur, som både giver maksimal solindstråling og beskyttelse mod frost og vind.
Vi har bare ikke så mange sydvendte mure i skovhaven. Så et alternativ vil være at plante abrikostræet på sydsiden delvist under en større krone fra et andet træ. Kronen vil beskytte mod både vind og frost, samtidig med at den sydlige placering giver maksimal solindstråling.
Sørg for veldrænet jord og rigelig vanding i tørre perioder, især når der er frugter på træet.
Hvis du er helt "grøn" udi haven, så vil vi anbefale at starte med andre arter først og på den måde få skabt nogle successer, inden du kaster dig over de mere krævende arter. Men ellers er det ikke værre end, at man skal give dem noget mere opmærksomhed i de første par år. Herefter vil de være lige så selvkørende som resten af din skovhave.
Forvent ikke afgrøder de første år, men sæt pris på, at planten springer ud og vokser sig stærkere i de første år. Så kommer den stærkt igen med masser at høste.