• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Sådan integrerer du vand i din skovhave

Udgivet 30. juli 2023 af TK

Vand tiltrækker en rig biodiversitet og tilfører en forfriskende ro til haven – det kan vi vist godt blive enige om –  men hvordan tilfører man vand til skovhaven i praksis?

Det giver vi dig tre eksempler på her: 

1. Vand i en nedgravet balje: 

En nedgravet balje er en fantastisk måde at tilføje vand til din skovhave på. Denne enkle, men effektive metode giver dig mulighed for at skabe et naturligt omdrejningspunkt i haven. Baljen er en ideel mulighed, hvis du har mindre plads.

Nedgravningen af en balje er en enkel, men effektiv måde at tilføje vand til din skovhave. Sådan kan du at etablere det:

Trin 1:
Vælg placeringen: Find det perfekte sted i din have, hvor baljen kan placeres. Overvej sollys, skygge og omkringliggende planter. Tænk gerne på at få skabt skygge midt på dagen, da det mindsker algeudviklingen. Og overvej også, hvordan du selv får mest mulig glæde af den – det kan være, at du kan se den fra dit vindue, eller at den placeres nær et sted i haven, hvor du tager ophold.

Trin 2:
Grav hullet: Grav et passende hul til baljen og sørg for, at den passer til baljens størrelse og form. Sørg for, at kanten er i jordniveau. 

Trin 3:
Placer baljen: Sæt baljen i hullet og dæk det overskydende plads langs de udvendige sider til med overskudsjorden. Placer gerne nogle sten langs kanten for at skjule den, eller benyt bunddækkende planter som fx skovjordbær eller guldjordbær, der hurtigt vil dække kanten. 

Læg et lag af sand og småsten i bunden for at skabe et naturligt levested for vandplanter og dyr. Fyld masser af store sten i og sørg for, at de også stikker op over vandet. Stenene skaber skjulesteder for dyrene i vandet og giver samtidig adgang for ikke vandlevende dyr, som tager ophold og drikker fra dem. Skulle et tørstigt pindsvin finde vej til baljen, kan det stå på stenene og drikke uden risiko for at drukne.

Trin 4:
Fyld baljen med vand: Fyld baljen med friskt vand. Husk at sørge for at opretholde vandstanden i løbet af tørre perioder.

Trin 5:
Tilføj planter og sten: Plant smukke og/eller spiselige vandplanter og arranger småsten omkring baljens kant for at skabe en æstetisk udtryk. Af spiselige planter kan nævnes, bredbladet pilblad, vandselleri, brøndkarse og vandmynte.

 Vandbalje etableret i en skovhave i Nødebo

 

2. Vand i Spejlbassin:

Hvis du ønsker at tilføje elegance og ro til din Skovhave, er et spejlbassin det perfekte valg. Vandet reflekterer omgivelserne og skaber et smukt visuelt billede. 

Et spejlbassin er et stort vandfad af metal, som man placerer direkte på jorden. Det er fladbundet med lavt vand og skaber et smukt og funktionelt vandelement i haven. 

Du kan skabe din egen unikke stil ved at tilføje vandplanter og småsten langs bassinkanten og i bassinet. Du vil hurtigt opleve, at især fuglene vil elske at drikke og bade heri. Lægger du en sten i spejlbassinet og sørger for, at den stikker op over overfladen, vil du opleve at bier, sommerfugle og mange andre insekter vil søge derhen for at drikke.

Her er trinene til at oprette dette smukke vandelement:

Trin 1:
Planlæg designet: Definér størrelse og form på dit spejlbassin. Du kan finde rigtig mange muligheder på internettet med en simpel google søgning. Eller du kan begive dig ud i designe udformningen selv og få det lavet hos en smed. Udgangspunktet er det samme, nemlig et lavt bassin som placeres oven på jorden. 

Trin 2:
Placering: Overvej placeringen i forhold til omgivelserne. Et spejlbassin bør placeres, så du får glæde af det hver dag. Det vil sige, at det gerne må være nær ved hus eller terrasse. Større træer og buske i umiddelbar nærhed øger spejleffekten, når de reflekteres i overfladen. 

Trin 3:
Fyld med vand: Fyld bassinet langsomt med vand og sørg for, at det er niveau med kanten. 

Trin 4:
Sten: Tilføj et par sten i vandet som nem adgangsvej for insekter til vandet.

Spejlbassin i en skovhave i Lyngby

 

3. Vand i gravet vandhul

Et gravet vandhul er en mere naturlig tilgang til at indføre vand i din skovhave. Det giver et levested til lokale amfibier, insekter og fugle, som er afgørende for en sund og økologisk have. Det er dog også det mest krævende projekt af de tre nævnte muligheder.

Sådan kan du etablere det:

Trin 1:
Vælg den ideelle placering: Vælg et lavtliggende område i haven, hvor regnvand naturligt kan samle sig, eller grav et hul, der passer i den ønskede størrelse. Udformningen kan variere, men sørg gerne for en god dybde i midten, så det kan holdes frostfrit i bunden. Lav gerne forskellige niveauer, men sørg i så fald for at gøre det med lodrette sider som en trappe. På den måde skjuler du bedre dugen. 

Tilføj et lag sand på alle vandrette flader for at jævne ud og beskytte dugen mod eventuelle sten i det underliggende jordlag. Læg dugen i det gravede hul og sørg for at den lægges jævnt og følger hullets udformning. Der bør være nok dug så man kan lægge 20-30 cm på græsset. Dette skjules sidenhen med sten. Vær forsigtig med ikke at perforere dugen.

Tip om sten: for at få det til at se mest naturligt ud skal du blande stenenes størrelser omkring dit vandhul. Hvis du bruger ensartede sten, bliver det mere strømlinet og du får et mindre naturligt udtryk.

Tip om vand: Du kan koble dine tagflader på og dermed reducere belastningen af kloakkerne. Dette vil også tilføre muligheden for temporære våde arealer omkring vandhullet, når vandniveauet overstiger vandhullets kapacitet. Temporært våde områder vil skabe et anderledes habitat, og dermed øge biodiversiteten. Vær dog opmærksom på hvilken type tagflade du har. Tagpap er f.eks. ikke en god løsning da det forurener vandet.  

Trin 2:
Skab levesteder:  Tilføj sten og grene, så dyr har et tilflugtssted. Gerne større sten som også stikker op over vandet.

Trin 3:
Fyld vandhullet: Når vandhullet er formet, lader du det naturligt fyldes med regnvand eller fylder det op med vand fra tagflade eller vandhane. 

Trin 4:
Planter omkring vandhullet: Plant vandelskende planter omkring vandhullet for at forbedre biodiversiteten. Tænk gerne forskellige planter ind, og overvej placeringerne ud fra planternes krav til vand – er det en decideret vandplante eller vil den foretrække mere sumpede, midlertidigt våde områder. Vandplanter er en verden for sig og mulighederne er mange. Husk blot på at de skal placeres i henhold til anvisningen. Af spiselige planter kan nævnes, bredbladet pilblad, vandselleri, brøndkarse og vandmynte.

Gravet vandhul etableret i en skovhave i Allerød

Et par potentielle udfordringer, når du skal etablere vand i din skovhave: 

Hvis dit vandhul står fuldt eksponeret for solen stråler, vil der opstå mange trådalger, som man skal fiske op. Hvis du placerer vandhullet et lidt mere skyggefuldt sted, så der måske kun er morgen og aftensol, vil algeudviklingen reduceres. Skyggen kan være fra et eksisterende træ eller bygning eller du kan vælge at plante nyt.

Et springvand koblet på en pumpe eller et lille vandfald er smukt og skaber en behagelig lyd. Bemærk dog at vandhuller kan miste et par cm’s vand pga. fordampning på en sommerdag. Fordampningen øges ved springvang og lignende. Dvs. at du skal tilføre ekstra vand oftere.

 

Husk, vand er en uvurderlig ressource, der beriger vores haver og vores liv. For mange dyr er vores haver de rene ørkener, når det gælder vand. Tag det første skridt mod at skabe en harmonisk og naturlig oase i din skovhave i dag!

Uanset hvilken vandmulighed du vælger, er det vigtigt at tage hensyn til de lokale forhold, planter og dyreliv. Vi vil meget gerne hjælpe dig med at skabe den mest ideelle vandløsning til din skovhave.