• Planter, du ikke finder andre steder
 • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Opformer dine egne bunddækkeplanter - det betaler sig

Udgivet 15. marts 2024 af TK

Bunddækkelaget - det måske vigtigste lag i skovhaven

Bunddækkelaget i skovhaven er et af de absolut vigtigste. Det er det af flere årsager, og for en gang skyld er det ikke det spiselige, der kommer i første række.

Nedenfor har vi listet 5 ting, der gør bunddækkelaget til det måske vigtigste lag at have fokus på i din skovhave:

 

 1. Tætlukkende bunddække forhindrer sollyset i at ramme jorden og dermed aktivere den frøpulje af - især enårige - ”ukrudts”-frø, der ligger i jorden. Det er med til at minimere behovet for lugning i skovhaven.

 2. Den mindskede solindstråling på jorden mindsker også fordampningen og holder derfor bedre på fugten i jorden til gavn og for planterne.

 3. Skaber levested for en lang række insekter til gavn for skovhaven, dig og fuglene.

 4. Bidrager med en spiselig afgrøde.

 5. Skaber en frodig og smuk bund i din skovhave.

 

En sjette men måske mere indirekte gavnlig effekt af et tætlukkende bunddække er, at vi ikke graver i jorden. Det giver livet i jorden mulighed for at blomstre og dermed opbygge en god og sund jordstruktur til gavn for planter og skovhaveejer.

Med andre ord så mener vi, at det vigtigste parameter for udvælgelsen af en bunddækkeplante, er dens evne til at dække jorden effektivt, og sekundært kigger vi på, om der kan høstet en afgrøde 😊

 

Her er 4 af de bunddækker, vi har med i næsten alle skovhaver, som vi designer for vores kunder:

 

 1. Skovjordbær:
  Næsten selvskrevet i en skov(jordbær)have 😉 Fås i mange forskellige sorter. Vær opmærksom på, at nogle spreder sig med udløbere, hvilket gør dem effektive som bunddække. Andre er tuedannende, hvilket betyder, at de ikke spreder sig særlig effektivt. Vores egen favoritter er ”Capron Royal”, ”Småland” og ”Pink”.

 2. Guldjordbær:
  Ikke spiselig, men virkelig effektiv når først den får fat. Den er stedsegrøn, og danner derfor et smukt grønt tæppe hele året. Den sætter gule blomster i foråret, som bierne er helt vilde med. 

 3. Lav kulsukker:
  Ikke spsielig, men smuk og populær hos bierne. Ikke en plante til små skovhaver og i bede med stauder. Den er virkelig effektiv til at sprede sig og dominere et område, og den kræver derfor klar afgrænsning. Den kan sågar udkonkurrere skvalderkål på sigt. Kan dog nemt kombineres med buske og træer.  

 4. Krybende hindbær:
  Krybende hindbær eller bunddække-hindbær kommer i fire forskellige arter. Vi er vilde med de her Rubus-arter, da de giver skovhaven et lidt eksotisk og anderledes udtryk og sætter lækre bær. De kommer i forskellige højde fra 60 cm og ned til 15 cm i højden.

 

Overvejelser, når du skal vælge bunddækkeplanter

Den næste ting du skal overveje, når du udvælger bunddækkeplanter, er højden på den valgte type af bunddækkeplante. For høje bunddækker som fx krybende hindbær (Rubus tricolor) kan kvæle næsten enhver staude. Det er med andre ord vigtigt at overveje, hvilke stauder man vil kombinere med hvilken type bunddække.

Og når nu vi er ved stauder, så kan stauder jo også have en bunddækkende funktion, hvis de fx er store og kraftige som Kulsukker "Bocking 14” , rabarber, eller salvie. Det samme opnår du, hvis du sætter flere stauder af samme slags tæt sammen, som vi fx tit gør med sankthansurt, anissisop og Stolthenriks Gåsefod.

 

Få mere for pengene

Men uanset hvad du vælger - stauder eller bunddækkeplanter -  så opnår du det bedste resultat ved at sætte dem tæt, og det betyder mange små planter pr. m2.

Det kan hurtigt blive en bekostelig omgang, hvis du går med 6-10 planter pr. m2 for at sikre et hurtigt lukkende bunddække og dermed mindske behovet for pleje. Derfor anbefaler vi, at du etablerer det, som vi kalder en mini-bunddækkeplanteskole hjemme i haven.

Altså et kontrolleret område (det kan være et hjørne af køkkenhaven, et højbe,d ja sågar en interimistisk palleramme sat på græsplænen kan bruges). Dette bed tilplantes med indkøbte/indsamlede moderplanter (eksempel 5 stk. skovjordbær af en type, der sætter udløbere i et bed på størrelse med en palleramme).

Her kan du nu pleje dine planter effektivt og nemt i et overskueligt setup, hvor der nemt kan luges, vandes og evt. gødes efter behov. For princippet er, at moderplanterne skal have det godt, så de kan sætte mange udløbere eller blive store og stærke til deling, således at du selv kan opformere og dermed spare en masse penge, uden at skulle gå på kompromis i forhold til antal pr. m2.

Udløberne fra fx de krybende hindbær, guldjordbær eller skovjordbær er nemme at ”guide” over i en potte med muld og få dem til at etablere sig med nye rødder. Når du kan se rødderne i bunden af potten, kan du kappe ”navlestrengen” til moderplanten og vupti, et ny bunddækkeplante 😉

Det kan blive meget effektivt, og vi har uden problemer lavet 200 stk. nye skovjordbær af den sort der hedder ”Capron Royal”, på en sæson. Det er både nemt og tilfredstillende!

God udplantning.

Relaterede produkter