• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Hvorfor skal du bygge et kvashegn og vigtigere endda, hvordan gør du? 

Udgivet 27. marts 2023 af Mads Krarup

 

Hvorfor køre dit haveaffald på genbrugspladsen, når du kan bruge det til noget funktionelt, æstetisk og godt for biodiversiteten?


Vi har nævnt dem før, og vi kommer nok også til at nævne dem igen. Kvashegn er nemlig bare fantastiske.


Kvashegnet kan være et rumskabende element, det kan være et espalier for klatrende panter, det kan være en lægiver, og det kan agere som levested for pindsvin, småfugle, insekter og svampe!  


Hvorfor et kvashegn 

 

Kvashegnet kan bruges som espalier, som rumskaber, som lægiver og som biodiversitets forkæmper. Kvashegnet er et hjem for mange insekter, småfugle, svampe og dyr, såsom pindsvinet. Der er visse insekter og smådyr, som har behov for et fristed fra vinterens kulde og diverse rovdyr, og som med fordel kan overvintre i et kvashegn. Kvashegnet er også genialt, hvis du har træer og buske i din have, som nyder en beskæring.  

 

Hvordan?  

 

Kvashegnets grundelementer er simple. Du skal bruge et vis antal stolper, alt efter hvor langt dit hegn skal være, og du skal bruge kvas til at fylde dit hegn 

 

Hvilke stolper skal du bruge?  

 

Vi anbefaler stolper, som kommer fra træ, der har et højt indhold af garvesyre. Garvesyre er med til at imprægnere træet og dermed udskyde forrådnelsesprocessen. Vi anbefaler eg eller robinie 

Du skal overveje hvilke tykkelser dine stolper skal have. Det er vigtigt dit kvashegn holder i mange år, derfor skal du sørge for at bruge stolper, som er stærke, og derfor også stolper med en vis tykkelse. Stolperne skal også kunne holde alt kvaset på plads, derfor skal de have en vis styrke og stabilitet – det kommer oftest med tykkelsen. Stolperne bestemmer også højden på dit kvashegn. Jo længere dine stolper, jo højere dit hegn. Vi anbefaler træpæle med en højde på cirka 2 meter, da pælene skal bankes ned i jorden. Hvis du gerne ville have et friseret kvashegn, anbefaler vi, at du bruger robiniepæle, da de ikke er krogede. En lige træpæl giver et mere roligt look.  

 

Hvor bredt skal det være?  

 

Der findes ikke et rigtigt svar. I den sidste ende handler det meget om, hvilket udseende du gerne ville have.

Et tykt kvashegn kan hurtigt stjæle opmærksomhed, da det nemt kan komme til at fylde. Du kan overveje at stramme kvashegnet lidt op, så i stedet for, at det skal være 1 meter tykt, så prøv at få det ned på en 40-50 cm. Hver opmærksom på, at det kræver en del materiale, hvis du ønsker et bredt kvashegn. Til gengæld er der plads til flere insekter og smådyr.   

 

Hvad er kvas? 

 

Kvas kan være mange ting – dog er det primært haveaffald. Ved at overveje, hvad du bruger som kvas, og hvordan du placerer kvaset i dit hegn, kan dit kvashegn blive ret stilrent. Du kan endda studse dit kvas med en grensaks. Så ja, du kan virkelig give dit kvashegn et velpasset og friseret udtryk, hvis det er det du ønsker. Brug lange grene mellem hver bærende træstolpe, så det mindre kvas ikke falder ud. Læg generelt de store grene i bunden og ud til siden. Fyld gerne midten af dit hegn op med det haveaffald, som er til den mindre side. Grenene, du bruger, kan være af alle træsorter, og resten kan være blade, kviste, afklip, mindre grene, det er kun kreativiteten, som lader dig begrænse.  


 

Hvornår kan du bygge et kvashegn?  

 

Du kan altid lave et kvashegn! Men overvej gerne følgende:  

  1. Du skal have kvas til at fylde dit hegn, så planlæg eventuelt en kvashegns-bygge-dag i anledningen af en beskæringsdag.  
  2. Insekter, pindsvin og småfugle finder ly og læ i et kvashegn, overvej derfor at bygge dit kvashegn i foråret eller om sommeren, så bofællerne har god tid til at indrette sig inden vinteren.  
  3. Et kvashegn kan være et løbende projekt. Du behøver ikke at blive færdig med dit kvashegn med det samme, du kan sagtens fylde kvas i hegnet løbende. Det anbefales egentlig, at du fylder lidt på dit hegn hvert år – kvaset falder sammen, da noget af kvaset formuldes med tiden. Du kan godt regne med, at kvashegnet er en sikker kilde til at komme af med lidt haveaffald hvert år.  

 

Hvordan kommer du i gang?  


  1. Afgræns dit område – hvor skal dit kvashegn placeres? Bestem dig for, hvor bredt dit hegn skal være, og hvor hegnets stolper skal stå. Ryd jorden fra der, hvor du gerne ville etablere dit kvashegn, ryd gerne 10-15 cm af jorden fra overfladen. Du kan overveje at lægge en ukrudtsdug på, på den måde undgår du, at ukrudt hurtigt vokser op igennem dit kvashegn.   
  2. Kvashegnet må gerne være åbent i begge ender, så fremtidige beboere kan bevæge sig frit ind og ud.  
  3. Nu skal du banke dine træstolper ned i jorden. Inden du går i gang, så lav et hul i jorden ved brug af et pælebor. Sørg for at hullet er på 1 meters dybde. Brug en mukkert til at banke stolperne ned med. Stolperne skal bankes langt ned, da de skal være stabile nok til alt det kvas, der kommer til at presse på dem indefra og ud. Bank alle stolperne i. 
  4. Nu skal du fylde dit hegn med kvas. Husk at lægge de større grene og de lange grene i bunden af hegnet og ud til siderne, samt op ad siderne. Grenene må gerne overlappe og flette ind i hinanden, så de ikke falder ud. Du har nu et bart areal i midten af dit kvashegn, fyld det gerne op med resten af dit haveaffald – alt fra blade, til pinde og kviste. For at gøre hegnet mere kompakt, kan du træde på kvaset og hoppe på det 
  5. Bliv ved med at fylde kvas i hegnet, indtil du er tilfreds. Sav eventuelt de bærende stolper til og friser siderne af dit kvashegn med en grensaks.  
  6. Overvej hvordan toppen af dit kvashegn skal se ud. Du kan eventuelt lægge lange tynde grene på toppen, birkeris eller noget helt tredje. Det er ikke et must, at oversiden skal se ud på en bestemt måde, men det kan være værd at overveje i forhold til æstetikken.  

Vil du se, hvordan et kvashegn kan trimmes? Se vores video med Jakob her: https://youtu.be/oNALWHS4Psg