• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Hügelbed – Et selvforsynende højbed, som passer sig selv

Udgivet 16. april 2023 af TK

Drømmer du om et bed, som kan passe sig selv, da du allerede passer så meget andet? Døjer du med tørke i din have? Har du en flad have, som har brug for noget struktur? 

Så er hügelbedet nok lige noget for dig. Kært barn har mange navne – hügelbed, kompostbed, lag på lag bed, hügelkultur og nok også mange flere. 

Så hvad er et hügelbed egentlig? 

Et hügelbed er et ‘højt’ bed, der er selvforsynende med næring og vand. Bedet består af forskellige lag, herunder kompost, kævler, jord og andet godt og bliver derfor et højt bed. Jo højere dit hügelbed er, desto mere plads kan du udnytte – hvis du har en mindre have, kan et hügelbed have pladsmæssige fordele.

Der er tradition for, at hügelbede bliver brugt som grøntsagsbede, da afgrøderne bliver forsynet med vand og næring fra bedets forskellige lag. Når træet i bedet rådner, bliver det som en svamp, træet suger overskydende vand til sig og udleder vand, når det er tørt. På den måde, forsyner bedet sig selv med vand. Komposten og træet i bedet formulder med tiden, på den måde er bedet selvforsynende med næring.  

Hvordan laver man et hügelbed? 

Som altid, så er der et par overvejelser, som man skal gøre sig. Hvad ville du gerne plante i dit bed, og hvor skal dit bed placeres?

  • Hügelbedet kan blive ret højt, hvilket bidrager til, at der kan opstå små mikroklimaer – så der kan plantes lidt forskelligt. 
  • Når du vælger placeringen af dit bed, skal du have solen med i dine overvejelser.  Hvis du laver et bed fra nord til syd, vil begge sider af bedet få sol. Du kan sagtens lave dit bed i en anderledes form, og du kan også sagtens vende bedet i en anden retning, men du skal være opmærksom på, at dele af dit bed vil stå skyggefuldt. Hvis du ønsker planter, der trives i fugtig jord og halv-skygge, kan det være en idé. 

Nu har du din placering, hvad så? 

  • Markér placeringen af dit hügelbed, stik eventuelt omridset af bedet ud med pinde, så har du en klar afgrænsning.
  • Fjern cirka 15-20 cm af jorden fra bunden af dit hügelbed. Jorden skal bruges til at dække grene og kompost.
  • Dæk den bare jordflade med bionedbrydelig ukrudtsdug. Dette trin kan det godt undlades.
  • Nu skal træet lægges ned. Du kan bruge friskt træ, råddent træ og alt andet træ, du skal af med, men giv det gerne en ekstra sjat vand. 
  • Dæk træet til med kompost – det behøver ikke at være færdigt komposteret endnu. Du kan du bruge alt, så længe det kan komposteres, det kan f.eks. være græsafklip, haveaffald, dyregødning. Sørg for at få komposten ned mellem træstykkerne, da det på sigt mindsker, hvor meget dit bed synker sammen. 
  • Brug jorden fra dit gravearbejde og bland det med kompost. Spred jordblandingen udover bedet og sørg for, at der ligger et godt lag over det hele. Vand nu det nye lag, så det ligger stabilt.  
  • Dæk nu hele dit bed til med halm og græsafklip, så mindsker du risikoen for, at bedet mister fugt eller eroderer. 

Note: Vær opmærksom på, at dit hügelbed højst sandsynligt vil synke sammen, da de forskellige lag vil sætte sig. Et hügelbed har også en udløbsdato - når træet formuldes helt, så har træet ikke samme vandingsfunktion, men der går cirka 10-20 år.

Nu har du et hügelbed! Du kan så direkte ned i bedet, og du kan plante direkte ned i bedet. Et hügelbed har godt af at være beplantet, da planternes rødder mindsker erosion. Hvis du ikke kan fylde dit hügelbed med nok planter i år, så har vi et lille fif. Du kan så en etårige blomsterblanding ud blandt dine planter. Blomsterne holder på jordens fugt, de mindsker erosion, og de tillader stadig, at dine andre planter kan brede og etablere sig – de giver også et fantastisk smukt syn.

Skal du prøve kræfter med et hügelbed? Måske har du allerede et? Send os et billede, vi ville så gerne følge med! 

Relaterede produkter