• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Hold jorden fugtig med jorddække af græsafklip i tørkeperioder

Udgivet 11. juni 2023 af Mads Krarup

I tørre somre, som vi blandt andet oplever lige nu, kan det være en udfordring at holde jorden fugtig i vores skovhaver. Manglen på nedbør og de høje temperaturer kan resultere i, at planterne går til, hvis vi ikke vander kontinuerligt. 

Heldigvis er der en løsning; ved at anvende græsafklip kan du hjælpe med at bevare jordens fugtighed og skabe mere optimale vækstbetingelser for dine planter. I dette indlæg vil vi se nærmere på, hvordan bunddække (jorddække) og brugen af græsafklip kan være en effektiv strategi især i tørkeperioder.

Hvad er jorddække/bunddække? 

Jord-/bunddække er en teknik, hvor man dækker jorden omkring planterne med et lag af organisk materiale. Dette lag kan bestå af forskellige typer afklip, såsom halm, græsafklip, kompost eller bunddækkeplanter. 

Formålet med jord-/bunddække er at reducere fordampningen af fugt fra jorden og beskytte den mod udtørring. 

I skovhaven har vi stort fokus på etableringen af levende bunddække, altså planter, der er gode til at sprede sig og dække jorden. I de tidlige år af en skovhave vil der være behov for at dække den jord mellem planterne, som endnu ikke er indtaget. Her vil det være optimalt af få dækket jorden med organisk materiale. Når først bunddækkeplanterne har taget over, behøver vi ikke længere spekulere særligt meget over fordampningen – det klarer planterne for os. 

Fordele ved bunddække:

  1. Bevaring af fugtighed: Bunddække fungerer som en beskyttende barriere, der forhindrer solen i at nå jordoverfladen direkte. Dette hjælper med at reducere fordampningen af fugt fra jorden og holder den mere fugtig i længere tid.
  2. Regulering af jordtemperaturen: Bunddække hjælper med at opretholde en mere stabil jordtemperatur. Det isolerende lag af materiale beskytter rødderne mod ekstreme temperaturændringer, hvilket er særligt vigtigt i tørre perioder.
  3. Undertrykkelse af ukrudt: Bunddække hjælper også med at kontrollere ukrudt. Det dækker jorden og reducerer mængden af lys, der når ukrudtsfrøene, hvilket hæmmer deres spiring og vækst.
  4. Hvis der er behov for at vande, vil en meget større del af vandet blive i jorden i stedet for at fordampe.

Hvordan bruger man græsafklip som jorddække? 

Græsafklip er en af de mest tilgængelige og økonomiske materialer til jorddække. Her er nogle trin til at bruge græsafklip som jorddække i din have:

  1. Klip græsset regelmæssigt: Når du klipper græsset i din have, saml de afklippede græsstrå op og gem dem til senere brug. Det anbefales at bruge græsafklip, der ikke er blevet behandlet med kemikalier eller ukrudtsmidler. Bemærk at det i tørkeperioder vil være godt for jorden ikke at klippe græsset, da det dermed hjælper på at holde på fugten i jorden. Derfor er det en god idé at samle græsafklip løbende.
  2. Hvis du planter et nyt træ eller busk, kan du med fordel afgrave 5 cm tørv i en cirkel omkring plantehullet. På den måde for du skabt en fordybning, som vil holde vandet begrænset omkring plantehullet og heri kan du med fordel lægge et lag græsafklip til at formindske fordampningen – se video, som vi linker til nederst i dette blogindlæg.
  3. Anvend græsafklippet som et tyndt på ca. 3-5 cm’s lag: Spred et lag af græsafklip omkring planterne i din have. Vær forsigtig med ikke at påføre et alt for tykt lag, omkring buske og træers stammer, da dette kan forhindre luftcirkulationen og føre til rådne planterødder.
Se denne video med Jakob, hvor han fortæller om, hvordan du med fordel kan bruge græsafklip som jorddække.