• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Gode råd til, hvordan du graver et hul...

Udgivet 03. oktober 2023 af Mads Krarup

Det lyder nok en smule elementært, og der er nok mange af jer, som tænker: pjat med jer, selvfølgelig kan jeg grave et hul!

Men at grave et hul til sine planter er ikke altid “bare sådan lige”. Det synes vi i hvert fald ikke. For hvilken plante skal vi grave et hul til? Hvor dybt skal det graves? Hvor stort skal det være? Hvad med kompost?

Hvad med jordtypen?

Det er nok noget af det vigtigste, hvilken jordtype fortrækker dine planter? Hvis du er i gang med at etablere honningbær i et surbundsbed, så kan det være du skal genoverveje – for selvom de ligner blåbær, og selvom honningbær er et glimrende alternativ til blåbær, så skal de plantes i alm. havejord. Der er stor forskel på næringsstofindholdet i de forskellige jordtyper, og derfor er det en vigtig overvejelse.

Hvor stort skal hullet være?

Det hul, du graver, skal helst være 3-4 gange så stort som plantens beholder. Det er ikke væsentligt, at hullet er dybt, men det må til gengæld gerne være bredt, især hvis din plante i forvejen lider lidt af rodsnøre. Når du graver ud til dit hul, anbefaler vi, at du fjerner en god del af det omkringliggende bunddække, så planten står frit.

Hvilken form skal dit hul have?

Det må meget gerne være kvadratisk, og grunden til dette er rodsnøre. Hvis din plante har været i en beholder i længere tid, så er rødderne formentlig begyndt at vokse rundt om sig selv. Hvis vi planter direkte ned i et rundt hul, så fortsætter rødderne med at vokse rundt. Dette kan, i sidste ende, føre til, at planten ikke kan udvikle sig og i værste fald kvæler sig selv. Plant hellere i et firkantet hul, så rødderne har mulighed for at vokse ud i den omkringliggende jord. Jorden du kan se i dit hul, må meget gerne være løs og luftig, da rødder har brug for en masse ilt.

Hvad så nu?

Når du har gravet hullet, kan du hælde en kande vand og en skovlfuld kompost ned i det. Ved at vande hullet inden du planter, undgår du, at den omkringliggende jord stjæler alt vandet fra plantens rødder.

Hvordan klargør du din plante... så den er klar til at plante?

Hvis din plante kommer direkte fra en potte, så er det en fin ide at vrikke rødderne fra hinanden. Hvis du tager fat i bunden af planten og hiver rødderne ud til hver sin side, så giver det rødderne en bedre chance for at vokse ud i den omkringliggende jord. Vær ikke nevøs over om du kommer til at knække nogle enkelte af rødderne, for det er nemlig med til at aktiverer plantens dannelse af finrødder.

Nu er det nu!

Når du dækker plantens rødder til i jord så sørg for, at jorden er luftigt. Pas på med at træde på jorden eller at mase den, da det komprimerer jorden og gøre den tæt, hvilket ikke er optimalt for plantens rødder.

Husk på at når du placerer planten i hullet, så skal overkant af pottejorden være i niveau med overkant af plantehullet. Planterne gider nemlig generelt ikke have jord op omkring deres stamme.

Du snildt nå at få plantet alle de sidste planter ud for i år i din efterårsferie! God arbejdslyst.