• 30% på alt i hele juli
  • Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Espalier og pergolaer i skovhaven - hjælp til klatrende planter

Udgivet 08. juli 2024 af TK

Mangler du et 10 år gammelt træ med lavt hængende grene til dine klatrende planter i skovhaven? Fortvivl ikke, du må gerne ”snyde” lidt, det gør vi også.

De klatrende planter i skovhaven kan være svære at placere grundet deres behov for at vokse op ad noget. Når vi, sådan helt klassisk, snakker skovhaver vil vi som udgangspunkt helst have de klatrende planter til at vokse på andre planter, træer og større buske. Det giver et naturligt og eventyrligt udtryk i haven samt et mindre behov for pleje og vedligehold, og det synes vi er fedt.

Men det er ikke altid det kan lade sig gøre, i hvert fald ikke de første mange år. Men det betyder ikke, at vi skal vente med at plante de klatrende planter. For selv om vi sigter efter det naturlige udtryk, så er der jo altså ikke nogle regler for, hvordan man gør i sin skovhave.

Espalier

Derfor designer vi tit mere klassiske haveløsninger med i skovhavedesignet, når vi hjælper vores kunder. Fx espalier, både fritstående i haven som rumskabende elementer eller op ad velegnede flader såsom husmure og hegn. 

Espalier skaber nemlig rum i haven fra dag et, og så er de oplagte til de sjove og lækre klatrende planter, som, vi synes, er nogle af det mest fantastiske planter, vi ”leger” med i skovhaverne. Der findes mange forskellige former for espalier, og det er bare med at vælge et design og materialer, man synes passer til haven.

Det mere vilde og naturlige udtryk plejer vi at skabe med rå afbarkede robinie-stammer med enten råt rivenet eller trælister. Hvis det derimod skal være mere stilrent og stramt i udtrykket, bruger vi typisk skårne ege- eller robinie-stolper med enten rivenet, vire eller lister.

Her er det oplagt lige at flette ind, at når vi taler skovhaver og/eller spiselige haver generelt, så er det meget vigtigt at understrege, at intet er rigtigt eller forkert. Vi designer vilde naturlige skovhaver, og vi designer skovhaver med stramme linjer og ”styr på sagerne”. Det vigtigste er, hvad man selv finder ro og glæde ved og så selvfølgelig alle planterne! 

Pergolaer

Nå tilbage til noget at klatre på. Espalier er fede og oplagte til nogle ting i din (skov)have, men hvis du har pladsen, så vil vi lige nævne en anden mulighed, som helt sikkert vil begejstre enhver, der synes, spiselige planter er det fedeste i verden/haven.

Nemlig pergolaer eller åbne have pavilloner. Det er da ret langt fra skovhave-tankerne om et naturligt udtryk og minimalt anlæg og plejebehov, tænker du måske? Og ja, det er det 😉 Meeen forestil dig lige at gå igennem en pergola med akebia-frugter hængende ned over hovedet på dig? Eller at sidde i en smuk rund og åben have pavillion med minikiwier alle steder rundt om dig? Ja det kan noget ikke?

Det kræver meget arbejde og kan også være bekosteligt at anlægge sådanne elementer i haven, men nogle gange har man jo lov at drømme, og det gør vi også. Og måske en dag vi kan byde velkommen i planteskolen til en kop kaffe under et grønttag af minikiwier, lilla akebia-frugter eller modne druer 😊

Relaterede produkter