• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Dyrk dine egne Shiitake-svampe i din skovhave

Udgivet 15. oktober 2022 af Mads Krarup

Kan du forestille dig noget så fedt som at gå ud i din skovhave og hente dine helt egne hjemmedyrkede Shiitake-svampe?

Den asiatiske Shiitake-svamp har en lækker nøddeagtig smag og er god at bruge i fx tærter, sauser eller misosuppe.

Det er en af verdens mest dyrkede svampe og med god grund – for ud over at smage rigtig godt og at have en fin fast konsistens, så er den også let at dyrke selv.

 

Sådan dyrker du dine egne Shiitake-svampe i din skovhave


At dyrke dine egne Shiitake-svampe er faktisk ikke særligt svært. Med lidt forarbejde kan du høste Shiitake-svampe over en lang periode, år efter år.

Det eneste du skal bruge er:

  1. Et stykke nyligt fældet træstamme
  2. Mycelium-dyveler eller mycelium savsmuld
  3. Voks 
  4. Værktøj

 

Træet
Man kan anvende både nåletræ og løvtræ, men løvtræ er dog nemmest. 

Hvis du har adgang til noget af det lettere træ som poppel og birk, vil du kunne starte svampeproduktionen hurtigere, men den vil så vare kortere tid, da træet hurtigere nedbrydes. 

Vælger du derimod et hårdere træ som fx eg, vil det tage længere tid, inden du kan høste, men til gengæld vil du have glæde af shiitake-svampen over en meget længere periode.

Størrelsen på stammen kan variere, men hvis du har en stammediameter på 10-20 cm og en længde på 50 -100 cm, så går du ikke galt i byen.

Træet skal være så nyfældet som muligt og uden dybe barkskader, da andre uønskede svampearter ellers vil kolonisere stammen (max. 6 uger fra fældning).
 
 

Hvornår?
Det bedste tidspunkt at påbegynde egen produktion af svampe er fra efterår til det tidlige forår. Her er der nemlig mest fugtigt, hvilket skaber de bedste forhold for svampene.

 

Værktøjet
Du skal bruge følgende værktøj:

  • Skruemaskine og bor, der matcher dyvelens tykkelse.
  • Hammer til at banke dyveler ned med.
  • Gryde til at smelte voksen.
  • Pensel til påførsel af voks.

 

Myceliet.
Svampemycelium er svampens underjordiske del og ligner rodssytemet på planter. Selve den synlige svamp er frugtlegemet,

Myceliet er derfor den del af svampen, som du skal dyrke for at opnå frugtlegemerne, som vi spiser. Det kan købes online rigtig mange steder enten som dyvler, der er inokuleret med svampesporer eller som savsmuld mixet med svampesporer.

Hvis du vil producere nye kævler med svampe år efter år, behøver du ikke nødvendig at bestille nyt svampemycelium.

Når du har lavet dine stammer, så kan du tage en fra og lægge den i en stor lukket plastiksæk, sammen med en stamme, der ikke er inokuleret.

Placer dem mørkt og koldt, så vil du kunne høste det hvide mycelie fra stammen et års tid senere. Dette blandes med savsmuld, og så har du selv produceret dit eget mycelie.

 

Fremgangsmåde
Smelt voksen i en gryde.

Bor huller i stammen med et bor, der passer til dyvlernes størrelse.

I længderetningen holdes en afstand på 15-20 cm mellem hullerne.

Ved hvert af disse huller, bores nye huller i omkredsen af stammen, med 5-10 cm imellem.

Da svampene nemmere kan etableres sig langs med træets årer er afstanden mellem hullerne i længderetningen længere end rundt om stammen.

Dybden på hullerne skal gerne være lidt dybere end dyvelens længde, så der kan lukkes godt af med voks.

Nu bankes der dyveler i alle hullerne, som derefter lukkes til ved at pensle med voks.

På den måde lukker du for adgangen af andre svampe til træet. Bruger du savsmuldsmycelium, så presser du blot rigeligt savsmuld ned i hullet – det må godt komprimeres hårdt med tommelfingeren, og luk herefter med voks.

Placer stammerne et skyggefuldt og fugtigt sted i din skovhave. Placer dem på en palle eller lignende, så de ikke ligger direkte på jorden og dæk dem med pressenning, tæppe eller andet, for at holde på fugten.

Nu har du blot tilbage at vente.

Det kan tage alt fra 3-20 måneder inden stammen er koloniseret af Shiitake-svampene – det kan ses ved at enderne på stammerne er dækket af mycelium. Træarter som poppel og birk er hurtigere klar, mens eg tager længere tid. Perioden varierer også, afhængig af om stammen har været holdt fugtig i perioden.

 

Høst
Når stammen er klar til høst, skal den have en chok-behandling. Man kan aktivere Shiitake-svampene og dermed høste, når vejret er mildt - fra forår til det sene efterår.

Chok-behandlingen sker ved at lægge stammen i vand i 24 timer.

Herefter kan man aktivere Shiitake-svampene ved at simulere at grenen rammer jorden.

Dvs. at man kan banke stammen i jorden nogel gange eller slå på den med en kæp. Det aktiverer svampene til at gro deres frugtlegemer.

Efter chok-behandlingen placeres stammerne lodret op ad et hegn, væg eller lignende, og så går der ca. 10-20 dage, inden du kan se de fineste Shiitake-svampe dukke op på stammen. Og så er det bare at høste.

Denne proces kan gentages flere gange om året, indtil stammen er udtjent – dvs. at Shiitake-svampene ikke har mere at leve af. På egestammer kan man høste igennem mange år.