• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Amerikanske hyld: Skovhavens lidt ukendte plante

Udgivet 21. november 2023 af TK

Du kender garanteret hyld. Men kender du også amerikansk hyld?

I skovhaven er valget af planter afgørende for at skabe et balanceret og mangfoldigt økosystem. En plante, der fortjener særlig opmærksomhed, er den Amerikanske Hyld, videnskabeligt kendt som Sambucus canadensis.

Den har nemlig en fordelagtig egenskab, som vi sætter stor pris på i skovhaven. Læs mere her:

Den Amerikanske Hyld er en løvfældende busk eller et mindre træ, der typisk når en højde på 3 meter og som minder rigtig meget om almindelig hyld. Den har store, sammensatte blade og karakteristiske store skærme med små, hvide blomster. Den blomstrer typisk fra juli til november, og det er netop denne egenskab, som vi efterstræber. For det vindue, hvor vi ellers vil lave vores hyldeblomstsaft, er ganske kort på 3-4 uger for almindelig hyld, Sambucus nigra. Den amerikanske hyld forlænger vores hyldeblomstsaft-sæson med adskillige måneder.

Og det er ikke den eneste fordel:

  • Med lang blomstring følger også en lang sæson som fødekilde for insekterne. Ved at tiltrække bestøvere som bier og sommerfugle bidrager hylden til den overordnede biodiversitet i skovhaven. Den understøtter et bredt spektrum af insekter og små dyr, der bidrager til et sundt økosystem.
  • Den smukke blomstring tilføjer æstetisk værdi til skovhaven med sine store blomsterskærme, hvilket gør den til et dekorativt element, især når de fleste andre planter for længst er afblomstret.

Den lange blomstringsperiode skyldes bl.a., at den ikke rigtig sætter bær. Derfor vil en kombination af både almindelig hyld og amerikansk hyld være helt perfekt, både mht. høst af afgrøder og som fødekilde for havens dyr over en lang periode.

Du kan finde begge varianter af hyld i vores planteskole her:

Amerikansk hyld

Hyld "Sampo"

 

Brugen af Sambucus canadensis og sambucus nigra

Hyldeblomstsaft er efterhånden en sikker vinder blandt børn og voksne. Men blomsterne kan også bruges til at lave en formidabel sirup, hyldeblomst is, sommerlige hyldeblomst drinks eller hvad med en hyldeblomst-edikke.

Bærrene kan anvendes til at lave saft, sirup eller syltetøj, der ikke kun smager godt, men også har sundhedsmæssige fordele. Eller hvad med en varm hyldebærtoddy efter en tur i det kolde vintervejr.

Sambucus canadensis, den amerikanske hyld, er en alsidig plante, der beriger skovhaven på flere niveauer. Dens bidrag til biodiversitet, kulinariske og medicinske anvendelser samt dekorative egenskaber gør den til en værdifuld tilføjelse til enhver skovhave.

Ved at integrere hyld i din skovhave, kan du ikke blot nyde skønheden, men også understøtte et rigt og sundt økosystem og samtidig få en højt produktiv plante.

Her har du lidt inspiration til gode opskrifter med hyld:

Hyldeblomstsaft

Marmelade med hyldebær og æble

Hyldebærsaft

Hyldeblomstgele

Relaterede produkter