• Planter, du ikke finder andre steder
  • Fri fragt over 1500 kr.
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Sådan finder du ud af, hvor din skovhave skal placeres

Udgivet 16. april 2022 af Mads Krarup

Når vi skal i gang med vores skovhave, er der nogle overvejelser, som kan være rigtig gode at have have gjort sig.


Hvor er det bedst at placere en skovhave?

 Det kan være rigtig svært at beslutte, hvor man rent faktisk skal placere sin skovhave. Følelsen af at gå rundt i haven uden at kunne beslutte sig for det bedst egnede sted, måske fordi mulighederne er mange, kender vi rigtig godt til.

Derfor har vi nogle punkter, som kan hjælpe dig med at få udvalgt din skovhaveplacering:

Hvad er der på arealet?

Er udgangspunktet en bar mark eller græsplæne, så har du et helt blankt lærred at arbejde med. Men ofte står der lidt forskellige buske og træer, som vil kunne bruges aktivt i en skovhave. Måske er der nogle træer, som er placeret på en sådan måde, at de er problematiske for din skovhave, og derfor må de fjernes. Eller kan de mon inddrages som en funktion i din skovhave, så du aktivt kan bruge dem til at understøtte de kommende træer og buske?

Skovhavens størrelse 

Størrelsen på skovhaver varierer fra få m2 til hektarstørrelser. Det er naturligvis førsdt og fremmest betinget af det areal, man har til rådighed. Men selv om man har 10.000 m2 eller mere til rådighed, anbefaler vi ofte at skalere ned til mindre end 1000 m2. 

Det skyldes flere ting. For det første kræver en stor skovhave, at man laver en stor skovhaveplan. Og skal den gennemtænkes, kan det være et ret stort projekt. Hvis designet er på plads, kræver det et enormt arbejde at få konverteret så stort et areal til fuldskala skovhave. Tænk bare på, hvor mange træer, buske og stauder, som skal bruges for at dække arealet. Derudover skal planterne anskaffes, hvilket kan være en stor udskrivning for en skovhave på bare 250 m2. Alene med bundække anbefaler vi 5 stk./m2. Prøv så at gange op. Det bliver rigtig mange planter, især hvis man skal ud og købe allesammen. Og til sidst skal man jo også have planterne i jorden, hvilket på forhånd kræver at jorden er klar, dvs. der ikke er andre planter på arealet, som skaber unødig konkurrence mod de nye planter.

Derfor anbefaler vi at starte med mindre, for derefter at kunne skalere op, hvis man ønsker det.  

 

Skovhavens niveauer 

Forskellighed er godt. I naturen er alle forskellige forhold udnyttet af forskellige organismer. De planter og dyr, som findes på sydsiden af en bakke, er ikke de samme som på nordsiden af en bakke. Derfor vil alt, som vi ændrer, fx hvis vi laver en bakke, placerer en sten osv. skabe muligheden for en endnu større diversitet, fordi der opstår nicher, hvor især insekter er tilpasset de specifikke forhold. 

På den måde hjælper vi med at understøtte noget af det vigtigste i en skovhave, nemlig diversiteten. For diversiteten er det, som gør skovhaven til et stabilt økologisk system. Ved at skabe diversitet hjælper vi naturen med at hjælpe os. Til glæde og gavn for os alle.

 

Skovhavens verdenshjørner 

En skovhave, som skal producere masser af lækre spiselige frugter og bær, kræver sollys. Derfor er det essentielt at placere skovhaven bedst muligt i forhold til verdenshjørnerne. Ligeledes skal man overveje indbyrdes placering af træerne ift. at sørge for maksimal solindstråling på flest mulige planter.

 

----------------------------------------------------------------

Vil du lære mere?

På vores skovhaveworkshop bliver du ikke kun klogere på, hvad en skovhave er og kan. Du får også en introduktion til at komme godt i gang med designe din egen skovhave.

Læs mere om kurset her.

Relaterede produkter