• Fri fragt over 1500 kr.
  • Planter, du ikke finder andre steder
Indkøbskurv0,00 DKK
0

Fordele ved en skovhave

Udgivet 19. februar 2022 af Mads Krarup

Alle har plads til en skovhave

Du behøver ikke en skov for at kunne få din egen skovhave. 

Det eneste du har brug for er en have, en del af din have eller bare et stykke jord, hvor du har lyst til at gøre noget godt for dig selv, din familie og miljøet.

 

Stort udvalg af afgrøder

Skovhaven indholder en lang række af afgrøder og produkter såsom frugter, nødder, frø, grøntsager, rodfrugter, salater, the-urter, krydderurter, brænde, spiselige svampe, pæle, flette materialer, medicinske urter, honning, etc.

Du vælger, hvilket fokus der skal være i din skovhave.

 

I skovhaven lader vi naturen arbejde for os

Danmark ville være næsten helt dækket af skov, hvis ikke vi mennesker var her til at holde træerne nede. Skoven er det stærkeste og mest stabile økosystem på vores breddegrader, og derfor arbejder naturen hele tiden for at nå denne balance. Man kalder det for klimaksstadiet.

Det er denne naturlige proces vi udnytter, når vi planlægger din skovhave. Det gør, at vi ikke skal arbejde imod denne proces, vi skal blot styre den ved bl.a. at vælge de rigtige arter. Det gør, at vi skal bruge langt mindre energi på for eksempel at luge. Fordi skovhaven består af primært flerårige planter, skal du blot plante eller så dine afgrøder en gang. Vi vælger simpelthen de arter, der vil frem i verden og lader dem nedkæmpe ukrudt. Vi vælger også arter, der udnytter de forskellige lag i haven.

 

Naturen ind i haven

Skovhaven består af rigtig mange forskellige planter med direkte nytteværdi i form af spiselige afgrøder. Men skovhaven indeholder også planter med en mere indirekte nytte. 

Det kan være planter, der tiltrækker nyttige insekter såsom humlebier, sommerfugle og svirrefluer der alle hjælper med den vigtige bestøvning, men også rovinsekter der spiser bladlus og andre skadedyr. 

Dette er ikke blot godt for skovhaven det er også en kærkommen hjælp til de hårdt trængte humlebier og sommerfugle, som alle er i kraftig tilbage gang i disse år.

I skovhaven vil der også automatisk indfinde sig et væld af vores små fugle som hurtigt vil finde sig til rette i den trygge skovhave. 

Udover alle de taknemmelige fugle, insekter og smådyr der vil indfinde sig i din skovhave, så vil der også indfinde sig en følelse af rent faktisk at være i naturen.

 

Pryd- og køkkenhaven

Skovhaven er lige så meget en prydhave til dit velvære som det er en fødevarendeproducerende fler-etageret køkkenhave.

Tænk bare over dette:

"I en skovhave har du et væld af forskellige smukke blomster lige som i en prydhave, men når blomsterne er afblomstret i din skovhave, erstattes de af et tilsvarende antal forskellige spiselige frugter, bær og nødder”

Det er da smukt!

Den store diversitet i planterne giver desuden haven et udtryk som du ikke oplever i andre haver.  

 

Et lukket system

For yderligere at mindske arbejdsopgaverne i din skovhave er det nødvendigt at udregne et næringsstofbudget.

Skovhaven skal have dækket dens forbrug af fx kvælstof. Til dette formål indplanter man kvælstoffikserende planter. Planter fra ærteblomst-familien danner fx en symbiose med bestemte knoldbakterier, som gør dem i stand til aktivt at binde kvælstof fra luften og ned i jorden. På denne måde bidrager de med gødning til systemet.

Andre planter med dybdegående rodsystemer henter svært tilgængelige næringsstoffer op i de højere liggende jordlag, som dermed bliver tilgængelig for resten af systemet. Disse planter kaldes for akkumulatorplanter.

Indplantning af disse “systemplanter” sørger for, at skovhaven ikke kræver tilførsel af gødning udefra.

“En god grund til at slappe mere af”

Med den rette planlægning og etablering vil skovhaven endemed at blive et lukket, næsten selvregulerende, system. 

Planterne regulerer indbyrdes hinanden og holder ukrudtet i ave. 

 

“Det kræver mod at have en skovhave, mod til at læne

dig tilbage i havestolen og bare observere din have. Mod til at lade naturen

gøre arbejdet og udfolde sig, mod til ikke at gribe ind og rette til, men at

stole på at naturen nok skal finde en balance”

 

Dette er din gode undskyldning for at bruge din have på en helt ny måde. At byde naturen indenfor samtidig med, at du har tid til at iagttage og forundres. 

Men du slipper ikke for at høste!

 

En klimatilpasset have

Skoven er bedre rustet til at modstå de nye udfordringer, som klimaændringer bringer med sig.

Skovhaven opbygger hurtigt den jord ,hvori rødder står. Med opbygge mener vi, at den opbygger jordens indhold af hummus (dødt og formuldet plantemateriale), hvilket gør jorden i stand til at holde og optage mere vand. Dette er både nyttigt under kraftige regnhændelser, men også under tørkeperioder.